Apopestes spectrum

Apopestes spectrum

Apopestes spectrum és una papallona nocturna de la família Erebidae, molt vistosa quan és eruga i molt discreta a la fase adulta.

Les erugues són allargades i acolorides de tons negre, blanc blavís i groc disposats en línies longitudinals estretes i ben delimitades, a les quals s’afegeixen punts negres als costats.  Aquestes erugues s’alimenten d’arbustos grans de la família papilionàcies, com la ginesta.

Els adults, en canvi, són una papallona de tons marró i gris apagats sense un patró ben definit ni constant, al qual només es poden remarcar, d’un marró més fosc a l’anvers de les ales anteriors, una sèrie de punts petits al marge i unes línies vagues en ziga-zaga que les creuen. Tota la papallona és pilosa, però els pèls són més llargs al dors del tòrax i a l’extrem de les ales on formen un serrell. Habitualment dirigeix les antenes llargues i estretes enrere. Quan està posada, adopta la característica forma triangular.

A diferència de tantes papallones nocturnes que són atretes per la llum, Apopestes spectrum busca refugi a l’interior de les coves, és una espècie cavernícola facultativa. Probablement passa l’hivern a les coves. L’exemplar de la imatge va ser fotografiat ben endins de la cova Simanya (Mura).

[foto Jordi Badia]