Gitana de sis punts

Zygaena filipendulae

La gitana o zigena de sis punts (Zygaena filipendulae) és probablement l’espècie de Zygaena més comuna a Catalunya i també al Bages. Es caracteritza pel seu color general violaci negrós, amb lluïssor metàl·lica variable segons l’angle d’incidència de la llum, contrastat amb un vermell viu repartit a les ales. A l’anvers de cadascuna de les ales anteriors té 6 taques vermelles grans -en l’exemplar de les fotos 1ª i 2ª les dues darreres es solapen-, mentre que l’anvers de les ales posteriors, visibles en vol però no en repòs, és quasi totalment vermell, només amb un marge estret ribetejat de negre.
Els adults es troben sobretot damunt flors i inflorescències; a les fotos 1ª i 2ª la veiem deambulant sobre l’espectacular flor del marcòlic (Lilium martagon).
Les erugues s’alimenten de plantes de la família papilionàcies.

La família zigènids comprèn papallones d’activitat diürna, malgrat que no es classifiquen com a papallones diürnes o ropalòcers. La seva particular morfologia d’ales estretes que pleguen damunt del cos com una teulada i d’antenes en forma de porra és prou diferent de la dels ropalòcers que, en repòs, pleguen les ales en vertical sobre el dors mostrant-ne el revers i tenen antenes en forma de maça. A més, totes les gitanes es caracteritzen pels seus colors negre o violaci iridiscent i vermell escarlata, vius i contrastats, d’avís aposemàtic de la seva toxicitat.

[fotos Jordi Badia]