Sarga

Salix elaeagnos

La sarga (Salix elaeagnos) és un salze arbustiu de fulles molt estretes que sovint es troba als codolars. Pot arribar a fer 6 metres d’alt.

Aquest arbust caducifoli té les fulles revolutes (amb els marges enrotllats cap al revers) i amb un revers cobert d’un densa i curta pilositat blanca. Aquestes característiques, que també les presenten el romaní i altres arbustos d’indrets eixuts, són adaptacions a la sequedat que poden semblar innecessàries en un arbust de ribera, però el fet és que els codolars on viu la sarga retenen molt poca aigua i, encara que estiguin situats al llit d’inundació dels rius i rieres, en època de sequera poden esdevenir ambients força secs. Les fulles de la sarga -a la imatge 4ª- tenen un curt pecíol que fa 2-6 mm de llarg i un limbe que fa 7-16 cm de llarg per 0,3-1 cm d’ample.

La sarga, com tots la resta de salzes (gèn.Salix), és una espècie dioica, amb exemplars masculins i exemplars femenins. La foto 2ª mostra els aments d’un exemplar masculí, que surten just abans que les fulles, mentre que la 3ª mostra els aments femenins. A la foto 4ª, un exemplar femení alliberant les llavors en un embolic de plomissol blanc perquè el vent les dispersi.

[fotos Florenci Vallès]