Presentació i navegació

El sud del Bages vist des de La Balconada de Sant Pau, a Manresa

OBJECTIU

El Medi Natural del Bages i del Moianès és un estudi amb un objectiu de gran abast: el coneixement i la presentació de tot el medi natural de dues comarques germanes, El Bages i El Moianès, situades al centre de Catalunya i diverses en biologia i geologia.

Aquest web va començar l’any 1999 amb un abast territorial circumscrit la comarca de Bages segons la delimitació vigent aleshores, és a dir, incloent els municipis de Calders, Monistrol de Calders, Moià, Santa Maria d’Oló i L’Estany que al 2015 se’n van segregar per incorporar-se a la nova comarca del Moianès, i Sant Feliu Sasserra que al 2023 va passar a l’encara més recent comarca del Lluçanès. Per tant, és inevitable que El Medi Natural del Bages i del Moianès arrossegui un biaix cap a la comarca de Bages més els municipis esmentats actualment al Moianès.

El Pla de Bages vist des de la muntanya de Collbaix

NAVEGACIÓ

El Medi Natural del Bages i del Moianès s’organitza en un menú de 21 capítols o categories dedicats a la natura de la comarca, més un capítol addicional sobre activitats de l’entitat, la delegació del Bages de la ICHN. Al seu torn, els capítols de natura s’agrupen en ecosistemes –les pinedes, l’alzinar, la roureda…-, en geologia amb capítols dedicats a la geomorfologia, a les roques i els minerals, als fòssils i a la història geològica i en factors ambientals amb els capítols de clima, successió vegetal, el foc i impactes.
Cada capítol consta d’una entrada introductòria primera, més una llarga col·lecció d’entrades dedicades a una de les espècies que viuen en aquell ecosistema o bé a aspectes particulars, detalls i exemples.
A la vegada, les espècies s’indexen per criteri sistemàtic.
Les entrades es poden cercar alternativament per capítols del menú, per l’índex d’espècies del capdamunt del menú o per paraules clau. El resultat és sempre una galeria amb una de les fotos i el títol de cada entrada, les espècies de la qual es poden refinar més per criteri taxonòmic i ordenar per nom popular o bé per nom científic. Un clic a la imatge, al títol o al nom de l’espècie obtinguts a la cerca condueix a l’entrada corresponent. Un posterior clic damunt d’una imatge d’una entrada obre aquesta imatge a la mida més gran disponible.
Per defecte o fent un clic a l’anagrama o al títol de la part superior es va a una galeria que mostra les entrades més recents.
El Medi Natural del Bages i del Moianès és bilingüe, català i castellà en la seva totalitat, i, per ara, els capítols de l’alzinar, el clima, ICHN Bages i tots els de geologia també en anglès. Un menú a l’angle superior dret permet canviar cada entrada per la corresponent en un altre idioma. La cerca es circumscriu a l’idioma escollit.
Proveu-ho tot plegat, fins a sentir-vos-hi còmodes.

Les dues serres de conglomerat situades a l’extrem sud de la comarca de Bages, la de l’Obac -en primer terme la carena de l’Espluga de la serra de l’Obac- i Montserrat -al fons de la imatge- són àrees de natura protegida sota la figura de Parc Natural.

Els textos de les entrades solen tenir enllaços interns per seguir el fil de la qüestió.

Algunes espècies enllacen amb imatges de la mateixa espècie a l’Espai de les sortides naturalistes de la ICHN-Bages.
La majoria de plantes vasculars presentades al medi natural del Bages i del Moianès tenen un enllaç que condueix al plec de la mateixa espècie a l’Herbari del Bages confeccionat als anys 1909 i 1910 per l’aleshores jove botànic Pius Font i Quer.
L’autoria d’aquests dos espais web entrellaçats amb El Medi Natural del Bages és també de la Delegació del Bages de la ICHN.
Aquests i eventualment altres enllaços es relacionen sempre al final de cada entrada.

A part d’aquesta estructura, hi ha una hemeroteca d’articles d’autors de la ICHN Bages i una relació d’enllaços externs.

L’estructura interna del Medi Natural del Bages i del Moianès utilitza l’editor web WordPress. El format que veu l’usuari s’adapta al dispositiu.

CRÈDITS

El Medi Natural del Bages i del Moianès és un treball de la delegació del Bages de la Institució Catalana d’Història Natural, iniciat l’any 1999 amb motiu del centenari de la Institució i periòdicament actualitzat.

Les fotos i els diagrames que sumen un total de 7644 il·lustracions, així com els textos, són originals dels seus autors i col·laboradors.

Autors:
Xavier Adot i Fernàndez
Jordi Badia i Guitart
Efrem Batriu
Jaume Illa
Marta Queralt López i Salvans
Pere Moraleja i Molina
Oriol Oms i Llobet
Montserrat Porta i Arnaiz
Esteve Roig i Campama
Florenci Vallès i Sala

Realització del website:
Esteve Badia i Orive

Col·laboradors:
J. Enrique Arnold
Josep Biosca i Munts
Josep Costa
Xavier Idígora
Roger Lapeña
Jordi Morató i Farreras
Marcel·lí Puigdellívol
Lídia Ribas
Amadeu Ricart
Enric Sala
Joaquim Sanz
Ramon Solà i Ferrer
Víctor Manuel Vicente
Marc Vilarmau i Masferrer

ICHN – Delegació del Bages
Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa – UPC
Avda. Bases de Manresa, 61-73 – 08240 Manresa
ichnbages@gmail.com

Vegeu la informació legal. Contacte per sol·licitud de fotos i per comunicació d’errors o d’opinions a l’adreça ichnbages@gmail.com.