Idaea filicata és una arna de la família Geometridae, d’una envergadura alar d’uns 15 mm i color blanc d’ivori amb un clapejat marró a les ales i a l’abdomen. Amb les ales desplegades, la seva imatge és la d’un ventall blanc amb un segment circular marró fosc al centre que abasta fins a la meitat i, més enllà, un arc concèntric del mateix marró. És notable la concordança de les ales anterior i posterior per formar aquesta imatge geomètrica. Al marge de les ales hi ha un serrell de pèls blancs. Aquests pèls blancs també es troben al dors del tòrax, però l’exemplar de la imatge els ha perdut. Les potes i les antenes són també blanques.
La imatge de l’adult és obtinguda en un edifici, atreta de nit per la llum.
L’eruga és d’un color fosc indefinit, entre gris i marró vermellós, amb els segments arrugats en una aparent segmentació de segon ordre. Sembla que s’alimenta de nombroses espècies d’herbes quan comencen a decaure.
A la península ibèrica, Idaea filicata es distribueix per les terres mediterrànies de Múrcia cap al nord i a la depressió de l’Ebre; falta en canvi a la meitat occidental.
Iberfauna, el banc de dades de la fauna ibèrica que elabora el Museo Nacional de Ciencias Naturales, registra 90 espècies del gènere Idaea a la península ibèrica, un nombre que il·lustra la diversitat de la família Geometridae de papallones nocturnes i en particular del gènere Idaea.
[foto Jordi Badia]