Tephronia lhommaria (= T. lhommearia, T. codetaria subsp. lhommearia) és una arna de l’extensíssima família Geometridae, de només uns 18-20 mm d’envergadura alar i tons grisencs discrets. Es caracteritza per la presència de 3 línies sinusoidals fosques, arrodonides per dalt i anguloses per baix com si fossin un dibuix de les agulles de Montserrat, que travessen les ales anteriors. Per sota de la línia 3ª hi ha una franja paral·lela també fosca, més ampla però no tan contínua ni tan nítida. Encara hi ha marques fosques com guionets formant una línia discontínua que ressegueix el marge de l’ala, just abans del serrell de pèls. A més, tota la superfície de les ales anteriors té puntets foscos. Les ales posteriors -que no s’aprecien a la imatge al quedar tapades per les anteriors- són quasi uniformement grises; no tenen el puntejat ni les línies transversals 1ª i 2ª, però sí la línia 3ª i les marques del marge. Els mascles tenen antenes plomoses, les femelles -a la imatge- antenes filiformes.
Les erugues roseguen líquens de l’escorça d’arbrissons del gènere Juniperus. Per la distribució de l’espècie, cal suposar que es troben sobretot damunt del càdec (Juniperus oxycedrus). És probable que s’instal·lin també damunt d’altres arbres amb escorça procliu al creixement de líquens, com alzines i roures.
Endreçar la variabilitat del gènere Tephronia és una tasca complexa. Estan descrites altres subespècies de T. codetaria que semblen respondre a àrees geogràfiques, i espècies semblants, entre elles T. sepiaria citada també a la comarca de Bages. Cal prendre la classificació actual del gènere Tephronia i les dades de distribució dels seus tàxons amb un punt de cautela.
[foto Jordi Badia]