Sírfid

Helophilus trivittatus

Helophilus trivittatus crida l’atenció pel viu color groc llimona de les taques situades a banda i banda del dors de l’abdomen. A diferència d’altres sírfids, els dos sexes del gènere Helophilus presenten ulls dicòptics, és a dir, que no s’uneixen en un punt a la part superior del cap sinó que es troben completament separats, com s’observa perfectament en la femella de la foto. H.trivittatus no presenta una franja negra entre les antenes i l’aparell bucal com passa a la resta d’espècies del gènere, en tot cas de vegades té una franja de color groc marronós. Al tòrax estan dibuixades quatre bandes estretes longitudinals de color groc pàl·lid que alternen amb d’altres més amples de color negre. La mida dels exemplars és mitjana, d’entre 12 a 18 mm. L’adult s’alimenta de pol·len i nèctar, amb preferència per aquells de flors d’apiàcies i d’asteràcies.

Té dues generacions a l’any i se la pot veure de maig a octubre en marges fluvials, pastures inundades estacionals o vora de séquies en terres de conreu.

La larva és aquàtica i s’alimenta de la matèria orgànica present a l’aigua fangosa durant tot l’hivern. Quan és prou gran, surt de l’aigua i es transforma en pupa, de la qual sorgeix l’adult al cap de dues setmanes.

[foto Xavier Adot]