Chrysobothris affinis

Chrysobothris affinis

Chrysobothris affinis és un buprèstid o escarabat de la família Buprestidae, una de les espècies d’escarabat de cos allargat, integrat i compacte, amb el cap curt i pla i les antenes de longitud normal, no pas tan llargues com les dels cerambícids.

Chrysobothris affinis mesura 11-12 mm de longitud. Té el cos completament iridescent, de to granat fosc amb reflexos daurats i verdosos. Si aixeca els èlitres i les ales membranoses per volar, sota la cuirassa dels èlitres mostra el dors de l’abdomen de color blau turquesa brillant. Els èlitres tenen estries longitudinals, un gravat de minúsculs puntets enfonsats i 4 punts blancs que en alguns exemplars passen a ser 6 a l’afegir-se’n 2 més, menys definits, a la part anterior dels èlitres a tocar del pronot.

Les larves són xilòfagues, viuen sota l’escorça de moltes espècies diferents d’arbres planifolis. L’exemplar adult de la fotografia està sobre el tronc d’un llorer (Laurus nobilis), d’on pot haver emergit.

Chrysobothris és un gènere extens, però amb només 3 espècies citades a la península ibèrica, d’entre les quals Chrysobothris affinis deu ser la més comuna i més ben distribuïda.

[foto Florenci Vallès]