Nimfa boscana

Limenites camilla

La nimfa boscana (Limenites camilla) és un nimfàlid similar a la nimfa mediterrània (Limenitis reducta), però molt menys freqüent a la Catalunya Central on es troba només al nord, al Moianès i al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, en ambients forestals humits i bardisses per sobre dels 500 metres d’altitud.

El dors de les ales de la nimfa boscana és marró fosc, gairebé negre, amb una banda postdiscal de taques blanques i amb el serrell del marge blanc i negre a trams curts alternats. A aquesta descripció, la nimfa mediterrània (L.reducta) afegiria una taca blanca addicional a l’àrea discal prop de la costa de l’ala anterior i iridescència blava. El revers de les ales és bigarrat de colors taronja, blanc, negre i argent, amb dues sèries paral·leles de punts circulars negres en posició submarginal, mentre que la nimfa mediterrània hi té una sola sèrie de punts negres. Hi ha poc dimorfisme sexual.

Les erugues són de color verd i tenen protuberàncies vermelloses plenes de pues eriçades. S’alimenten de xuclamels, com a mínim del xuclamel santjoaner (Lonicera xylosteum) i del xuclamel comú (L.periclymenum).

A la imatge, la nimfa boscana està sobre d’un esbarzer (Rubus ulmifolius), una de les seves plantes predilectes.

[foto Jordi Badia]