El damer dels prats (Melitaea parthenoides) és una de les espècies de nimfàlids que en conjunt es coneixen en català amb el nom de damers per les seves ales ataronjades amb una quadrícula de venes i bandes marró fosc que recorden el tauler d’un joc de dames.
El damer dels prats mesura 28-34 mm d’envergadura alar. El seu patró de colors a les ales és molt similar al d’altres espècies de Melitaea o damers amb els quals pot conviure i es pot confondre: M.diamina, M.deione i M.nevadensis (= M.celadussa). Aquestes espècies són pràcticament indistingibles al camp.
En visió dorsal, el damer dels prats s’identifica per la forma obliqua de la taca negra en posició E1b a les ales anteriors i per la falta de banda transversal o punt negre a les posicions E4 i E5 a les ales posteriors. El revers de les ales anteriors és ataronjat, mentre que el de les ales posteriors combina tons taronja i groc clar, afegint a l’àrea postdiscal una sèrie de cel·les amb un punt central taronja més intens. El serrell de fímbries alterna blanc amb trams curts de marró fosc coincidents amb les venes. Mascles i femelles es diferencien ben poc, només per la mida -les femelles són lleugerament més grans- i per la presència d’algunes taques marró fosc de més al revers de les ales anteriors als mascles.
Igual com d’altres espècies de damers, les erugues del damer dels prats s’alimenten de plantatge (Plantago sp.).
Els damer dels prats viu als estatges montà i subalpí, probablement alimentant-se sobretot de plantatge mitjà (Plantago media), una herba freqüent als prats d’alçada. A la Catalunya Central, el damer dels prats viu com a mínim a la comarca del Moianès i al parc natural del Sant Llorenç del Munt i l’Obac.
[foto Jordi Badia]