Vespa-llop d’abelles

Philanthus triangulum

La vespa-llop d’abelles (Philanthus triangulum) és una vespa de la família Crabonidae que rep aquest nom popular manllevat de l’anglès “bee-wolf” perquè les femelles capturen abelles de la mel (Apis mellifera).

Com d’altres vespes, Philanthus triangulum combina els colors aposemàtics groc i negre amb tons caoba.
La femella -a la imatge- mesura 14-17 mm de longitud. Té el cap gros i ample amb ulls de color rogenc o caoba sobresortint pels costats, una taca groga a la cara i les antenes negres i eixamplades. El tòrax és negre amb dos anells grocs, el primer al coll i el segon darrere de l’escudet. Les ales i les tègules -l’ancoratge de les ales- són de color caoba, però les tègules amb la punta groga. Les potes són grogues, excepte el tram inicial dels fèmurs negre i la punta que pot ser caoba. Les potes destaquen per ser espinoses i per l’esperó de les tíbies. La cintura és estreta, però no allargada en tub com als Sphecidae. L’abdomen és groc amb franges estretes negres a l’inici de cada segment.
El mascle mesura 8-10 mm, la meitat només que les femelles. Té el cap també gros i ample, però amb les diferències dels ulls amb un matís violaci i de la taca groga de la cara que als mascles culmina en una característica corona de 3 puntes. Al tòrax, els mascles afegeixen l’escudet groc als 2 cinyells grocs que tenen les femelles, en total doncs 3 marques grogues. L’abdomen dels mascles és significativament més curt que el de les femelles i el color negre hi té major presència.

La vespa-llop d’abelles adulta s’alimenta de nèctar de les flors per al consum propi. A més, les femelles capturen obreres d’abelles de la mel, malgrat ser tan grans com elles mateixes, per alimentar a la seva descendència. Només les femelles actuen pròpiament com a vespa-llop d’abelles.

Els mascles són territorials.

Les femelles seleccionen un indret en un petit talús de terra sorrenca, com pot ser un solc d’un hort, per excavar el seu niu en forma de túnel. A l’exterior és veu el forat de menys d’1 cm de diàmetre i sota seu l’acumulació de terra extreta on queda l’empremta, com un tobogan, de les anades i vingudes de la vespa constructora. La femella hi entra de cara i en surt marxa enrere expulsant terra. El túnel pot arribar a 1 metre en horitzontal. Al seu interior hi ha diverses cambres, a cadascuna de les quals la femella diposita un sol ou i 3-5 abelles capturades.

La vespa-llop d’abelles causa perjudicis als ruscos d’abelles. S’estima que una femella de vespa-llop d’abelles captura, durant la seva vida, unes 100 abelles de la mel.

[foto Montserrat Porta i Jordi Badia]