Aranya de diamant

Thanatus vulgaris

L’aranya de diamant (Thanatus vulgaris) pertany a la família Philodromidae. És una aranya més aviat petita, d’un cos de 7-9 mm de longitud les femelles i 4-5 mm els mascles, i amb els 4 parells de potes de mida similar, totes elles relativament llargues i gruixudes. El color general és marró clar o beix. Es coneix en català amb el neologisme d’aranya de diamant per la marca fosca en forma de rombe estret o diamant situada al dors de l’opistosoma.

L’aranya de diamant té un prosoma tan ample com llarg, acabat en una cara plana, i decorat amb 4 línies o franges clares, longitudinals i corbes en forma de parèntesi, dues al centre i dues resseguint els costats. L’opistosoma és més clar i en ell destaca el diamant fosc i angulós; però cal aclarir que aquesta marca pot variar entre individus i que altres espècies del mateix gènere Thanatus tenen marques semblants. L’opistosoma de les femelles és globós i el doble de llarg que el prosoma, mentre que el dels mascles -a la imatge- és més petit que el prosoma. Les potes són del mateix color beix o marró que el cos i estan eriçades d’espines negres.

L’aranya de diamant es desplaça molt ràpidament per perseguir i capturar directament les preses, o per refugiar-se. L’aranya de diamant viu als ambients urbans, sobretot als paviments. És d’activitat diürna. L’aranya de diamant no fa teles de captura, però sí que la femella embolcalla els ous en un capoll de fils de seda que lliga dins d’una esquerda i vigila fins que dels ous neixen les minúscules aranyetes.

Existeixen altres espècies del gènere Thanatus a la península ibèrica, semblants i difícils de destriar amb certesa. L’aranya de diamant, malgrat ser una espècie antropòfila i malgrat l’adjectiu específic vulgaris al seu nom científic, no és una espècie molt freqüent a Catalunya, però sí ben distribuïda per l’hemisferi nord.

[foto Jordi Badia]