Xinxa assassina

Rhynocoris cuspidatus

Rhynocoris cuspidatus és una xinxa de la família Reduviidae, una xinxa assassina de colors negre i vermell molt similar a R.iracundus amb la qual sovint s’ha confós. Ambdues espècies són presents a la Catalunya Central.

R.cuspidatus mesura uns 15 mm de longitud, té el cos allargat, el cap estret, les antenes llargues, fines i negres, i les potes són també llargues. El cap amaga per sota un bec punxegut que clava a les preses o a qui sigui que el molesti. La seva picada és dolorosa; per tant és millor no manipular-lo. Les vores de l’abdomen o connexiu sobresurten molt per fora de les còries o hemièlitres. Les diferències de coloració entre R.cuspidatus i R.iracundus són al connexiu on R.cuspidatus alterna negre i un to salmó més clar que el vermell de R.iracundus, als fèmurs del 1er i el 2on parell de potes més negres a R.cuspidatus que a R.iracundus, i el dors del cap de R.cuspidatus més negre. En conjunt R.cuspidatus és més negre i R.iracundus més vermell. Tot i així, degut a la variabilitat de la coloració hi ha exemplars d’identificació dubtosa; llavors cal capturar l’exemplar i recórrer a l’observació de minúsculs detalls anatòmics.

R.cuspidatus viu en terrenys càlids. S’està damunt de plantes florides a l’espera de l’arribada d’algun insecte per capturar-lo, normalment una abella pol·linitzadora. La picada de R.cuspidatus mata o paralitza la presa, a la qual xucla els líquids interns.

R.cuspidatus es distribueix per tota la península ibèrica, en canvi R.iracundus està restringit a la franja nord.

[fotos Xavier Adot (1ª) i Jordi Badia (2ª)]