Pseudeuophrys lanigera

Pseudeuophrys lanigera

Pseudeuophrys lanigera és una aranya de la família Salticidae, petita però d’aspecte robust per les seves potes gruixudes. El cos dels mascles mesura 3-4 mm de longitud, mentre que el de les femelles 5 mm. L’adjectiu específic lanigera és ben escaient perquè tota ella està coberta de pilositat densa. Pseudeuophrys lanigera combina tons marró clars i foscos al cos i a les potes, amb els pedipalps blancs. El marró fosc és als costats dels cos en forma de franja ampla al prosoma, i estreta i sinusoidal a l’opistosoma, mentre que el to marró clar domina al dors però esquitxat de taques fosques. Les potes són bandejades de marró clar i fosc. Al prosoma destaca la disposició dels ulls característica de la família Salticidae: 4 ulls en una renglera frontal, per darrere i als costats 2 ulls de mida menor i, força més enrere i també als costats, 2 ulls més de mida tan gran com els frontals. Els mascles -a les imatges- tenen el prosoma més gran que l’opistosoma, a les femelles és a la inversa.

Pseudeuophrys lanigera pot saltar i córrer tan ràpidament que, en moviment, és quasi invisible a la nostra vista. Pseudeuophrys lanigera no elabora teranyines de captura, però sí que pot despenjar-se d’una alçada mitjançant un fil de seda i, si cal, utilitzar-lo per tornar a pujar. Pseudeuophrys lanigera captura insectes saltant-los a sobre.

Pseudeuophrys lanigera es troba a les cases; és una aranya molt bona escaladora que es pot veure a les parets més llises i als sostres, o intentant passar desapercebuda als racons.

[fotos Jordi Badia]