Ancylolomia tentaculella

Ancylolomia cf. tentaculella

Ancylolomia tentaculella és una arna de la família Crambidae, de colors i formes discrets, que en repòs minimitza el seu volum disposant les ales al costat del cos com una teulada de dos vessants i les antenes cap enrere. La longitud del cos és d’uns 15 mm, però les seves ales estretes obertes en vol assoleixen 30 mm d’envergadura, el doble. Ancylolomia tentaculella té el dors de les ales anteriors de colors marró i d’ivori o de palla disposats en línies longitudinals, exceptuant el marge extern on es disposen en ziga-zaga transversal i en una filera de punts, mentre que el dors de les ales posteriors que en repòs queden tapades per les anteriors és de color d’ivori quasi uniforme. Les tíbies del 3er parell de potes tenen un esperó. Els palps labials són molt desenvolupats i aparents, però no són tan pilosos com els del gènere Agriphila.

Els adults poden estar-se moltes hores immòbils posats sobre gramínies on són críptics o sobre superfícies artificials on queden visibles.

Les erugues s’alimenten de gramínies, en particular de dàctil (Dactylis glomerata). Tenen el cap esfèric, de color gairebé negre, i el cos clar amb línies longitudinals marrons del mateix to que les franges de les ales anteriors dels adults.

El gènere Ancylolomia té altres espècies. A.tentaculella i A.disparalis són molt semblants, difícils de diferenciar. Per tant, identifiquem l’exemplar de la imatge amb precaució sota el nom d’Ancylolomia cf. tentaculella, és a dir com a espècie més probable.

[fotos Jordi Badia]