Monilinia fructigena

Monilinia fructigena

Monilinia (= Monilia) fructigena és un fong de l’ordre Helotials i la família Sclerotiniaceae, patogen de pomeres, pereres i codonyers. S’evidencia la infecció per Monilinia fructigena per la presència en una poma, una pera o un codony d’un cercle marró fosc que creix d’un dia per l’altre, a la superfície del qual i en disposició concèntrica es desenvolupen masses de conidis -les espores de reproducció asexual. Tota la part fosca del fruit queda seca i momificada a causa de la infiltració d’hifes del fong. Malgrat l’aparença d’una floridura que afecta només un fruit potser ja caigut, en realitat es tracta d’una infecció fúngica més general a la pomera, perera o codonyer, que cal prevenir.

Els conidis o conidiòspores són el principal vector de propagació de la infecció. Per tant, convé recollir i eliminar els fruits infectats, no pas deixar-los abandonats al terra del camp. A més dels conidis asexuals, Monilinia fructigena completa un cicle sexual als fruits caiguts i momificats. Quan les condicions ambientals són adequades, al fruit afectat es poden formar apotecis, cossos fructífers en forma de petita copa, productors d’ascòspores -les espores de reproducció sexual. Alternativament, dins del fruit momificat es pot formar un escleroci, un nucli dur d’hifes del qual emergeixen cap a l’exterior micelis que acabaran per formar microconidis, un tercer tipus d’espores que es poden fusionar per donar una nova espora sexuada. Tant els conidis, com les ascòspores, com les espores resultants de la fusió de microconidis poden penetrar, sobretot en temps de floració i a través de ferides, en una pomera, perera o codonyer i infectar-los.

La imatge mostra un codony (Cydonia oblonga) afectat per Monilinia fructigena, amb els seus cercles concèntrics de conidis.

Mentre que M.fructigena afecta a pomeres, pereres i codonyers, M.laxa i M.fructicola afecta a fruiters del gènere Prunus, sobretot als presseguers (P.persica). Els préssecs afectats per M.laxa o M.fructicola queden completament arrugats i momificats ja dalt de l’arbre, sense passar per la fase vistosa dels cercles que s’observa en pomes i codonys afectats per M.fructigena.

[foto Jordi Badia]