El fong Pholiota carbonaria (syn. P.highlandensis), denominat en català foliota de les carboneres, és un basidiomicot de la família estrofariàcies que viu principalment en llocs prèviament incendiats poblats per coníferes, i també als indrets on s’ha fet carbó o sobre les restes d’un foc. Es pot trobar fins a bastants anys després que hi hagi hagut el foc.
El barret del bolet fa 1-7 cm de diàmetre, té una cutícula viscosa de color marró, marró ataronjat o marró vermellós, amb la vora pàl·lida i amb restes del vel. Les làmines inicialment són pàl·lides, i després de color marró olivaci; són denses i àmpliament sinuades. El peu és cilíndric, de color groguenc i esquamós, i té una zona anular conspícua a l’àpex. L’esporada és de color marró. Les espores són el·lipsoïdals i fan 6-8 x 3,5-4,5 µm. L’olor és irrellevant i el sabor és una mica amarg.
Al Bages i al Moianés, la foliota de les carboneres forma grups que poden superar el centenar d’individus a l’entorn de troncs de pins cremats. Les fotos corresponen a bolets nascuts el novembre de 2024 en una àrea propera a les Brucardes que es va cremar el juliol de 2022.
[fotos Florenci Vallès]