

Mesembrina meridiana és un moscot robust de la família Muscidae que assoleix entre 9 i 13 mm de llargada. El tòrax i l’abdomen són de color negre brillant i ambdós estan coberts d’una pilositat negra i uniforme que al voltant de l’escutel és més llarga i rígida. En aquest fons fosc destaquen una taca grogosa a la base de cada ala, uns pèls grocs curts i fins a les galtes, i una pilositat ataronjada que cobreix les ungles dels tarsos. A les femelles les òrbites dels ulls estan separades per un ampli espai negre, mentre que als mascles aquest espai es veu molt reduït en ajuntar-se els ulls a la part superior.
Els adults de M. Meridiana volen entre els mesos de març i octubre. Els observem prenent el sol damunt de troncs d’arbres o fusta morta, sobre plantes o a terra, o bé visitant les flors, especialment d’apiàcies, alimentant-se tant del seu nèctar com del seu pol·len però sense menysprear les baies madures i sucoses d’altres plantes. Els trobem en boscos clars, vores o bardisses, sovint prop de pastures de bestiar doncs s’aparellen en els fems de vaca o cavall. S’ha observat que la femella pon damunt de fems fins a cinc ous al llarg de la seva vida, cadascun per separat a intervals de dos dies. Els ous poden eclosionar abans de la posta o després d’aquesta, a tot estirar en una hora, per tant, es tracta d’una espècie larvípara (ovoviviparisme). Les larves són carnívores i s’alimenten d’altres larves de mosca que cohabiten als fems. Aquest moscot no causa cap molèstia al bestiar ni a les persones, ans al contrari, se’l considera un controlador important d’altres dípters.
M. meridiana és una espècie euroasiàtica àmpliament distribuïda a Europa des de la península ibèrica fins a Noruega al nord i fins al Caucas a l’est.
[fotos Xavier Adot]