Lleteresa menuda

Euphorbia minuta

La lleteresa menuda (Euphorbia minuta) és una lleteresa -aquestes plantes que exsuden làtex blanc quan es trenca la tija- que té una petita rabassa llenyosa de la qual neixen tiges febles, gairebé prostrades, de 10-20 cm de longitud però que s’enlairen només fins a uns 10 cm. Malgrat ser una planta petita, cal considerar-la una mata per la seva base llenyosa i perquè viu durant més d’una temporada.

Les fulles de la lleteresa menuda són sèssils i amb marges enters, però n’hi ha de dos tipus. Les fulles caulinars tenen el limbe estret, ovalat o espatulat d’uns 15 mm de longitud per 4 mm d’amplada; en canvi, les fulles bracteals de la inflorescència són amplament ovades. La inflorescència és laxa, formada per 2-5 radis llargs. Les glàndules de la flor són amples, de la forma característica d’un croissant amb les banyetes curtes i obertes, i de color groc o vermellós. La càpsula és relativament gran, de forma amplament cònica d’uns 4 mm d’alçada, els seus 3 carpels estan poc marcats, té a la punta 3 estils als quals segueixen estigmes bifurcats, i la seva superfície és llisa. La càpsula llisa és un caràcter de la lleteresa menuda que contrasta amb la majoria d’espècies de lleteresa (gèn. Euphorbia).

La lleteresa menuda és un endemisme ibèric que té l’àrea de distribució centrada a la depressió de l’Ebre. A Catalunya és una planta rara. Viu en brolles àrides. L’hem observat al camí del Cogulló de cal Torre, al terme de Castellfollit del Boix, en la que probablement sigui la primera citació de la lleteresa menuda a la comarca de Bages.

[fotos Jordi Badia]