Enllaços

Institució Catalana d’Història NaturalWebsite principal de l’entitat
Herbari del BagesVersió digital per la ICHN-Bages de l’Herbari del Bages confeccionat per Pius Font i Quer entre els anys 1909 i 1912 i arxivat durant més d’un segle a la biblioteca del Centre Excursionista de la Comarca de Bages.
Espai web de les sortides de la ICHN-BagesEspai coordinat per Marta Queralt López que recull observacions i vivències de les sortides naturalistes de la ICHN-Bages, amb una especial atenció a la fotografia. Anys 2007-2010
Sortides de natura 2008-2009Blog de les sortides naturalistes de la delegació del Bages de la ICHN del curs 2008-09 per Marta Queralt López, amb un extens recull de fotografies
Estimant la terra a través d’imatgesBlog de fotografies de les sortides naturalistes de la delegació del Bages de la ICHN del curs 2007-08 per Marta Queralt López
Anella Verda de ManresaL’Anella Verda de Manresa és el mosaic d’espais agrícoles i forestals que envolten la ciutat, l’espai de lleure i de natura per excel·lència i que tant Ajuntament com entitats volem preservar.
Anella Verda de Sant Fruitós de Bages5 itineraris per fer a peu, senyalitzats sobre el terreny i destacant punts d’interès patrimonial o natural, ressegueixen el terme municipal de Sant Fruitós de Bages.
Parc natural de MontserratEl parc natural de Montserrat, a l’extrem sud del Bages i gestionat per la Generalitat de Catalunya, protegeix l’emblemàtica muntanya
Parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’ObacEl parc de Sant Llorenç de Munt i l’Obac, a cavall de les comarques de Bages i del Vallès Occidental, gestionat per la Diputació de Barcelona
Ensayo Fitotopográfico de BagesFlora de la comarca de Bages de Pius Font i Quer qui, amb aquest treball publicat l’any 1914, guanyaria el títol de doctor en farmàcia i el reconeixement com a eminent botànic.
Plataforma cívica MontsalatLa plataforma Montsalat denuncia l’impacte ambiental de la mineria de potassa a la comarca de Bages, en particular la salinització de les aigües
MeandreEntitat constituïda per preservar l’entorn natural de Manresa, en particular el bosc del Suanya i l’espai natural de la vall de Rajadell a Manresa, amenaçats per la construcció de la carretera d’enllaç entre els eixos diagonal i transversal de Catalunya.
Museu de Geologia Valentí MasachsEl Museu de Geologia Valentí Masachs, situat a la EPSEM-UPC, mostra col·leccions de fòssils i de minerals amb les seves aplicacions quotidianes.
Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya centralEl Geoparc de la Catalunya central presenta georutes i centres d’acollida per interpretar el variat paisatge geològic de la Catalunya central que compta amb els massissos de Montserrat i de Sant Llorenç del Munt d’origen deltaic, la conca salina i diverses coves.
Les sortides naturalistes de la ICHNItineraris descrits amb documentació de natura extensa i detallada per descobrir espais naturals de Catalunya guiats per la ICHN.
Centre d’Estudis del BagesEl Centre d’Estudis del Bages (CEB) és una entitat cultural dedicada a la recerca i a la divulgació de la història i de les ciències socials a la comarca del Bages. El CEB edita la revista Dovella.
Museu Comarcal de ManresaEl Museu Comarcal de Manresa és una institució que s’ocupa de conservar estudiar i difondre el patrimoni històric i artístic de Manresa i el Bages.
Les tines de NèspolaInventari de les tines enmig de les vinyes a l’antic terme de Nèspola corresponent als municipis actuals del Pont de Vilomara i Rocafort, Mura i Talamanca.
Terra de pedra secaPresentació d’una mostra del llegat de construccions fetes de pedra seca -barraques, aljubs, murs, tines, forns…- al Pont de Vilomara i Rocafort, el municipi de Catalunya que més en té inventariades. La tècnica ancestral de construcció en pedra seca está declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
Illa.cat – NaturaApartat del web Illa.cat, realitzat per Jaume Illa Antich, dedicat a la natura de l’entorn de la vila de Santpedor (Bages).
Herbari Virtual del Mediterrani OccidentalNascut a partir de l’herbari virtual de les Illes Balears, l’herbari virtual reuneix ara informació i una àmplia galeria d’imatges de les plantes vasculars del Mediterrani occidental.
Flora Catalana.netWeb molt extensa, completa i ben indexada de la flora de Catalunya que dedica especial atenció a les fotografies que mostren els caràcters distintius de cada espècie.
BDBCBanc de dades de biodiversitat de Catalunya, amb una extensíssima informació sobre plantes, elaborat per la Universitat de Barcelona i el dpt. de Medi Ambient de la Generalitat.
Centre de Documentació de Biodiversitat VegetalEl Centre de Documentació de Biodiversitat Vegetal (CeDocBiV) reuneix les col·leccions botàniques i els fons documentals de la Universitat de Barcelona. Nombrosos herbaris són consultables a través del seu portal.
AnthosPrograma del CSIC amb informació extensa que inclou distribució, fotografies, dibuixos i noms vulgars de les plantes vasculars de l’estat espanyol.
Flors silvestres de CatalunyaWeb completa de la Flora de Catalunya realitzada per Joan Altimira i Noguero, fonamentada en la bona fotografia de les plantes i amb moltes opcions d’entrada i cerca.
A lluc de cucBlog de Romà Rigol que interpreta aspectes de la botànica, la vegetació i els paisatges de les comarques barcelonines mitjançant observacions, imatges i descripcions que desperten la curiositat i conviden a mirar la natura amb més atenció.
Fitoderia, flora catalanaBreus cròniques de sortides botàniques per Catalunya i més enllà, per Jordi Cebrian.
Flora i vegetació de PonentPresentació d’unes 1500 espècies de plantes de la plana de Lleida.
Tip-TecGaleria d’imatges del Taller d’Identificació de Plantes del Terme de Calders
SiocServei d’informació ornitològica de Catalunya, portal que recull les dades disponibles de població, distribució i hàbitat a Catalunya de cadascuna de les espècies d’ocells.
Amfibis de CatalunyaClaus d’identificació, galeria d’imatges, amenaces i fitxes de les espècies d’amfibis presents a Catalunya, a càrrec d’Iris Carrasco Molina.
IberiaNatureWeb en anglès sobre la natura a la península ibèrica; especial atenció al blog de Lucy Brzoska.
Encyclopedia of LifeProjecte col·lectiu de documentació de totes les espècies vives de la Terra.
Osona NaturaInformació i actualitat de la natura a la comarca d’Osona a càrrec del Grup de Naturalistes d’Osona, constituït com a delegació territorial de la ICHN
Grup de Naturalistes d’OsonaDelegació territorial de la ICHN a la comarca d’Osona, amb informació de les activitats i programes de treball naturalista.
Grup de Natura del SolsonèsAssociació naturalista, integrada al Centre d’Estudis Lacetans, amb els objectius d’estudiar i protegir la natura de la comarca del Solsonès.
ICHN delegació de la GarrotxaLa delegació territorial de la ICHN a la comarca de la Garrotxa, amb la presentació del grup i informació de les activitats i de les línies de recerca.
Grup Orquidològic de CatalunyaGrup de treball de la ICHN dedicat a les orquídies de Catalunya. El seu web Ohprys.cat recull una completíssima documentació sobre orquídies silvestres a Catalunya il·lustrada amb excel·lents fotografies.
OxygastraGrup d’estudi dels odonats -és a dir libèl·lules i espiadimonis- de Catalunya, organitzat com a grup de treball de la ICHN
AntaxiusGrup d’estudi dels ortòpters -és a dir llangots, saltamartins, grills i someretes- de Catalunya, organitzat com a grup de treball de la ICHN
Societat Catalana de LepidopterologiaEl món de les papallones a Catalunya presentat per la SCL, entitat adherida a la ICHN
CBMSCatalan Butterfly Monitoring Scheme, xarxa de seguiment de les poblacions de ropalòcers a Catalunya
Himenòpters de PonentCol·lecció dels micro-himenòpters, alguns d’ells productors de cecidis, de la plana de Lleida.
Cargols i altres mol·luscsAproximació al coneixement d’alguns mol·luscos de Catalunya, amb molt bones fotografies que ajuden a la identificació, a càrrec de Ferran Turmo.
DepanaLa Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural, fundada al 1976 en el marc del Congrés de Cultura Catalana, treballa des d’aleshores en campanyes i projectes per preservar el patrimoni natural de Catalunya.
Taula del LlobregatEspai col·laboratiu de col·lectius ecologistes, ambientalistes i ciutadans per compartir i difondre qüestions al voltant de l’estat ambiental de la conca del Llobregat.
Prou Sal!Entitat de Sallent dedicada a cridar a la mobilització popular i acabar amb el desastre ecològic dels runams de residus salins de la mineria de potassa.
Grup Ecologista d’AvinyóGrup ecologista local amb una especial dedicació a l’estudi, conservació i gestió de la xarxa fluvial, tant de les fonts com de la riera Gavarresa.
Coves del TollCoves del Toll i Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià.
Centre Excursionista de MuraInformació d’activitats del Centre Excursionista de Mura, de natura del PN de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i registres meteorològics de Mura.
Centre Excursionista 2×2 SantpedorPropostes excursionistes, moltes d’elles al Bages, del centre 2×2 Santpedor, a més de les dades meteorològiques on line de Santpedor.
Fonts de CatalunyaWeb realitzada per Enric Costa que inventaria les fonts de Catalunya, incloent les de les comarques de Bages i Moianès. La fitxa de cada font conté la seva localització geogràfica, imatges, una descripció i suggerències de rutes a peu per visitar-la.
Patrimoni geològicBloc de camp de patrimoni geològic i afloraments d’interès de Catalunya per Isaac Camps Gamuni, geòleg.
Espeleo Club GràciaActualitat en espeleologia i reportatge de la primera exploració sencera del recent carst desenvolupat a la muntanya de Sal de Cardona.
Regió7El diari de la Catalunya Central.
Nació Digital ManresaEdició local de Manresa del diari Nació Digital.cat
El PouRevista manresana d’informació i opinió, de periodicitat mensual.
EcodiariActualitat, crítica i anàlisi per a la nova era solar.
Sembrar100La web on trobaràs tot allò que cal per sembrar, millorar, collir i disfrutar del teu hort.
EnergiatodayWeb sobre energies renovables i estil de vida d’acord amb l’ecologia.
Ecoxarxa del BagesL’Ecoxarxa del Bages, és una xarxa oberta d’intercanvi entre persones, comerços, petites empreses i associacions del Bages que utilitza una moneda pròpia, l’hora, per anar construint una economia social, de proximitat, transparent i participativa de debò.