Halictus scabiosae forma part d’un gènere d’abelles extens, amb moltes espècies sobretot a l’hemisferi nord. Les femelles d’Halictus i de Lasioglossum s’identifiquen perquè a la part dorsal del darrer segment abdominal tenen una zona longitudinal sense pèls que sembla una fenedura, anomenada rima. Halictus dona nom a la família Halictidae.
Dins del gènere Halictus hi ha espècies solitàries i espècies semi-socials. Algunes de les espècies solitàries agrupen a terra nius individuals en forma de petita galeria vertical d’uns 5 mm de diàmetre que destaquen pel pilot de terra en forma de volcà al voltant de l’entrada. En un camí de terra poden trobar-se aquests grups de nius.
Les abelles del gènere Halictus són bones pol·linitzadores. Visiten flors i inflorescències amb predilecció per les de les famílies Compostes, Dipsacàcies i Labiades. Recullen el pol·len amb els pèls de les potes, sobretot amb els del parell de potes posterior. Aquest pol·len barrejat amb nèctar servirà d’aliment a les larves.
Halictus scabiosae és una abella amb un marcat dimorfisme sexual comuna a les comarques del Bages i el Moianès. El caràcter semi-social d’aquesta espècie li permet realitzar dues generacions a l’any, per tant, es veuen adults durant molt de temps, de març a novembre. A l’inici del cicle biològic una o vàries femelles dominants ponen ous mentre que altres femelles infèrtils realitzen les tasques de recolecció d’aliments per a les larves o de vigilància del niu. L’emergència de les noves femelles desencadena l’expulsió del niu de les femelles infèrtils.
H. scabiosae resulta bastant fàcil d’identificar d’entre altres espècie del gènere perquè presenta bandes grogoses i blanquinoses a la part dorsal de l’abdomen. En concret, les femelles presenten bandes grogoses terminals des del 2on segment fins al 4rt, i bandes blanquinoses basals en els segments 2on i 3er. En canvi, a l’abdomen del mascles només es veuen unes bandes clares que van des del 2on segment fins al 6è. A més a més, l’abdomen de les femelles és ovat mentre que el dels mascles és més cilíndric. Una altra diferència sexual que s’aprecia bé es troba a les antenes, que als mascles són més llargues i més gruixudes.
[fotos Xavier Adot]