Els exemplars de Bombus lapidarius subsp. decipiens són sens dubte uns del abellots més bells que podem trobar. La coloració del metasoma és molt cridanera, amb tres bandes de diferents colors: una franja de pèls grocs a la base, més o menys completa al segon terguit, que va seguida d’una de color negre i una última de color taronja fort. Al tòrax, el collaret i el mesonot presenten pèls grocs i la resta té pilositat negra. Algunes obreres de B. pratorum que tenen bandes grogues al collaret i al mesonot (normalment només al collaret) es poden confondre amb aquesta espècie, però la banda groga del metasoma és completa.
Bombus lapidarius presenta una altra subespècie, B. lapidarius subsp. lapidarius. Ambdues subespècies poden cohabitar però aquesta darrera no és tan bonica doncs predomina la pilositat negra per tot el cos llevat dels últims terguits abdominals que són també d’un color taronja fort. Ara bé, podem trobar individus amb coloracions intermèdies com el mascle que es veu a la 2ª foto.
B. lapidarius subsp. decipiens és una espècie polilèctica que visita les flors d’asteràcies, fabàcies, boraginàcies… , i per això la podem trobar en hàbitats diferents. La nidificació normalment és subterrània, en nius de petits mamífers, però també en espais buits sobre la superfície del sòl.
Aquest abellot es distribueix per la part nord de la mediterrània occidental. A la península Ibèrica, el període de vol va de d’abril a octubre segons l’altitud i la latitud de l’indret. Els exemplars de les fotos són de finals d’agost a prop del Puig Rodó (Moianès).
[fotos Xavier Adot]