Autographa gamma és una arna o papallona nocturna, una de les espècies més freqüent i més ben distribuïda a la península ibèrica d’entre les nombrosíssimes espècies de la família Noctuidae, atenent al gran nombre d’imatges (1517 el 24.08.2021) identificades, localitzades, registrades i publicades per Biodiversidad Virtual.
Autographa gamma en repòs té un posat triangular i quasi pla que assoleix 3 cm d’envergadura si les ales estan esteses, o bé de teulada de dues vessants amb el dors del tòrax sobresortint si les ales estan més juntes. Tota ella té tons marrons i castanys, discrets i bigarrats. Afortunadament, una característica taca blanca en forma de ganxo al centre de les ales anteriors permet identificar-la. El cos i el voraviu de les ales són pilosos, els ulls negres i les potes tenen algunes ramificacions.
Les erugues d’Autographa gamma són verdes amb puntets blancs i negres, alguns pèls fins i sovint amb una línia lateral blanquinosa molt fina. Aquestes erugues són absolutament polífagues, un fet que contribueix a explicar l’èxit i l’abundància d’aquesta papallona i també que pugui ocasionar plagues als conreus. Les imatges 3ª, 4ª, 5ª i 6ª mostren les erugues d’Autographa gamma defoliant una planta de menta.
Autographa gamma realitza migracions desplaçant-se cap al nord d’Europa a la primavera i cap al sud als mesos de tardor i hivern. En aquests moviments de població, vola de nit en estols a força alçada. Autographa gamma, com tantes altres papallones nocturnes, pot ser erròniament atreta per llums artificials i quedar-se als llocs humanitzats.
[fotos Jordi Badia]