Usnea és un gènere de líquens que en català solen anomenar-se barba de caputxí pels seus tal·lus fruticulosos o capil·lars més o menys penjants de branques d’arbres, de color gris clar, formant una imatge assimilable a les barbes d’un venerable frare caputxí. Usnea comprèn moltes espècies difícils de destriar.
Els tal·lus del gènere Usnea es caracteritzen per tenir un cordó elàstic a l’interior que es descobreix a l’estirar entre els dits una de les branquetes.
Les diferents espècies del gènere Usnea solen viure damunt les branques baixes dels arbres, preferentment en àrees humides i sense pol·lució atmosfèrica. Usnea pot ser molt abundós als arbres vells dels boscos subalpins.
L’àcid úsnic contingut als líquens del gènere Usnea té propietats antisèptiques.
L’exemplar de les imatges va ser fotografiat a la serra de L’Obac, damunt de branques d’estepa blanca (Cistus albidus). No hi ha els apotecis en forma de disc propis d’Usnea florida; podria tractar-se potser d’Usnea barbata, una espècie comuna. Però la determinació de les espècies del gènere Usnea no és possible basant-se només en fotografies.
[fotos Jordi Badia]