El blat de formiga (Bromus catharticus) és una herba gramínia que es sembra per crear prats farratgers o per estabilitzar talussos, originària d’Amèrica del Sud i naturalitzada per la major part de Catalunya, també per la Catalunya Central.
El blat de formiga es manté un màxim de 5 anys. Fa una tofa gran i estesa de fulles basals en forma de cinta prima d’uns 20 cm de longitud per 10 mm d’amplada i, a la primavera i a l’estiu, enlaira tiges mig pèndules que superen els 50 cm d’alçada i que culminen amb una panícula d’espiguetes. Les tiges porten algunes fulles esparses, de mida menor que les basals, i que a la inserció a la beina tenen una lígula escariosa de 2-6 mm normalment trencada de manera irregular a la punta. La panícula està formada per verticils distanciats, cadascun amb 2-4 espiguetes portades per pedicels prims, de fins a 30 mm els més llargs de la base de la panícula, que poden ramificar-se una sola vegada. Les espiguetes, sovint també mig pèndules, mesuren 20-40 mm de longitud per 5-10 mm d’amplada. Consten de 6-12 flors fèrtils arrenglerades a banda i banda. Les característiques més destacades de les espiguetes són la seva forma comprimida amb els lemmes de les flors en forma de barca amb una carena o quilla molt marcada, i la pràctica absència d’arestes o amb arestes de només 1-2 mm que es confonen amb la punta aguda dels lemmes. Les glumes de la base l’espigueta són més curtes que els lemmes.
El blat de formiga és una herba amb capacitat invasiva i en procés d’expansió per Catalunya.
Una espècie similar a Bromus catharticus és Bromus inermis, també amb espiguetes sense arestes. B.inermis es diferencia per la seva panícula més gran, per les espiguetes de costats més arrodonits i perquè la gluma inferior de l’espigueta té un únic nervi. B.inermis no està tan estès a Catalunya com B.catharticus.
[fotos Jordi Badia]