Bryum argenteum és una molsa acrocàrpica que creix en coixinets densos damunt de roques calcàries o directament al sòl en ambients naturals i sobre teulades i canaleres, a les escletxes que deixen les parets i els paviments o sobre el ciment en ambients urbanitzats.
Els coixinets estan formats per caulidis d’1,5-2,5 cm d’alçada posats ben drets i atapeïts, coberts per petits fil·lidis imbricats, ovats i còncaus, del voltant de 0,5 mm, apiculats a la punta. Les cèl·lules de la vora exterior del fil·lidi no tenen clorofil·la, de manera que els fil·lidis mostren un voraviu argentat. L’esporòfit consta d’una seta d’uns 2,0-2,5 cm d’alçada, erecta fins que al capdamunt es corba per deixar la càpsula cap per avall com una campana. La càpsula és quasi cilíndrica, de 2-3 mm de longitud, lleugerament més ampla de la base que de la punta. Tant la seta com la càpsula passen del verd groguenc inicial a un taronja de maó o de rovell a la maturitat.
Bryum argenteum tolera bé la dessecació, tot i que canvia el verd viu per un gris apagat en estat sec. També tolera prou bé l’aire contaminat de les ciutats. A més del seu cicle reproductiu sexual que porta a la formació d’espores a l’interior de la càpsula, Bryum argenteum es reprodueix també de manera vegetativa mitjançant la dispersió atzarosa de trossets de la planta amb minúsculs propàguls que es formen a l’axil·la dels fil·lidis, capaços de regenerar un nou exemplar si troben condicions propícies. Bryum argenteum és l’espècie més cosmopolita i coneguda del gènere Bryum que dona nom a una família, a un ordre, a una classe i fins a la divisió o fílum dels briòfits. Bryum argenteum és l’espècie de briòfit per excel·lència, a més de ser una molsa delicada i bonica.
Als mateixos hàbitats on viu B.argenteum es pot trobar també B.capillare, amb esporòfit molt semblant però amb gametòfit diferent, amb els fil·lidis llargs i oberts, no ovats ni imbricats.
[foto Montserrat Porta i Jordi Badia]