Campaneta

Campanula glomerata

La campaneta (Campanula glomerata) és una herba perenne, pròpia dels prats i boscos clars dels estatges montà i subalpí, àmpliament difosa per Europa i que té al nord de la comarca de Bages un límit meridional de la seva àrea de distribució. Destaca per les seves flors com campanes d’un blau intens, agrupades en poms.
Cada any treu tiges noves, de mig metre d’alçada, piloses i fulloses. Les fulles tenen limbe ovat i les inferiors un pecíol llarg, però a mesura que les fulles pugen per la tija es redueix el limbe i s’escurça el pecíol, fins que acaben sèssils. A l’axil·la de les fulles superiors sol haver-hi alguna flor, però la majoria es concentren a l’extrem de la tija. Les flors són gairebé sèssils, amb una corol·la violeta característica de Campanula oberta normalment en 5 lòbuls, a vegades en 4 o en 6. Floreix a l’estiu.

Campanula glomerata és una planta rara a la comarca de Bages, que es troba a les terres enlairades del Moianès i de l’àrea de Castellfollit del Boix. No arriba però al Pla de Bages ni als parcs naturals de Montserrat i de Sant Llorenç del Munt. En canvi, ja és freqüent al nord del Berguedà.

[foto Jordi Badia]