Caparreta hemisfèrica

Saissetia coffeae

La caparreta hemisfèrica o caparreta del cafè (Saissetia coffeae), de la família Coccidae, és una caparreta molt polífaga -no pas exclusiva de les plantes del cafè- i ubiqua. No se li coneixen individus mascles, només les femelles partenogenètiques. Les femelles es protegeixen amb un escut total en forma de casc força bombat, d’uns 3×2 mm de diàmetres a la base el·líptica, de color marró amb un lleuger voraviu pla i una petita escotadura a l’extrem distal. Aquest escut queda fermament adherit a la planta hoste. Sota l’escut protector, la femella completa el cicle vital fins a convertir-se en una massa d’ous.

La caparreta hemisfèrica parasita tot tipus de plantes, incloent dicotiledònies, palmeres, cicadàcies i falgueres. Entre els seus hostes habituals hi ha la planta del cafè, els cítrics i nombroses plantes ornamentals. A les imatges, la caparreta hemisfèrica es troba a les branques d’una morera (Morus alba), on el seu color marró es camufla amb el de l’escorça de les branques.

Com molts d’altres hemípters del subordre Sternorrhyncha, la caparreta hemisfèrica secreta melassa ensucrada com a producte de rebuig. Si la infestació per caparretes és gran, la presència de melassa pot derivar en fumagina o negreta, una infecció per fongs que deixa la superfície de les fulles negra, bruta, desagradable i enganxosa. També com d’altres caparretes de les famílies Coccidae i Pseudococcidae, la caparreta hemisfèrica deixa filaments i escames ceroses al créixer.

La caparreta negra o de l’olivera (Saissetia oleae) és una espècie propera que ataca amb preferència a les oliveres (Olea europaea). La caparreta negra es diferencia de l’hemisfèrica pel seu escut de color negre amb un gravat en forma de H ressaltat a la part distal.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]