Cargol d’aigua dolça

Radix ovata (= Lymnaea ovata)

Radix ovata (= Lymnaea ovata) és un cargol de la família dels limnèids, una família formada per gèneres d’aigua dolça. Els limnèids són gasteròpodes pulmonats, com els llimacs i la majoria de cargols terrestres.
Els gasteròpodes pulmonats, encara que siguin aquàtics, normalment no tenen brànquies, sinó que respiren a través de les parets d’una cavitat, la cavitat pal·lial, que està comunicada amb l’exterior mitjançant un petit esfínter anomenat pneumostoma, que és normalment proper a l’anus. Algunes espècies aquàtiques, però, tenen una brànquia secundària.

Radix ovata és una espècie d’aigües estancades o de poc corrent, que prefereix les que, com les del Bages, són riques en bicarbonat de calci. Pot viure també en aigües salobres, però no tolera salinitats superiors a l’1,3 %. És fàcil de veure pasturant algues dels fons d’aigües netes de la comarca. La conquilla és uniformement translúcida, però aparenta estar clapejada de verd, marró fosc i groc perquè deixa veure les taques del mantell; d’aquesta manera es camufla sobre les algues.

Els exemplars de la foto són de la riera de Coaner (Sant Mateu de Bages) i tenen unes conquilles que fan uns 2 cm de llarg, però la longitud màxima que poden atènyer és de 3 cm.

[foto Florenci Vallès]