Chalcophora mariana és un escarabat de la família Buprestidae. Els Buprestidae es caracteritzen en conjunt pel seu cos ovalat, compacte i amb les puntes dels èlitres afuades, i pels seus colors metal·litzats.
Chalcophora mariana mesura entre 24 i 30 mm; és per tant un escarabat de bona mida, el més gros entre els buprèstids a Europa. Té el cos aplanat, íntegrament de color fosc amb reflexos metàl·lics verds o amb tons de bronze o coure, depenent d’individus -verd a l’exemplar de la imatge-, de l’edat i de la llum incident. Al color fosc metàl·lic s’afegeixen franges longitudinals més fosques, 4 taques blanquinoses disposades sobre els èlitres com els punts d’un dau al 4, i franges igualment blanquinoses a la vora del pronot i dels èlitres. Els ulls, les potes i les antenes són del mateix color metal·litzat poc constant i poc definit que el cos. El pronot és més ample a la part distal que a la frontal i relativament poc rugós. En canvi els èlitres tenen costelles longitudinals molt ressaltades pel seu relleu i per la coloració més intensa. Aquests èlitres dibuixen una sinuositat a l’alçada del 3er parell de potes i acaben en forma aguda.
Chalcophora mariana es troba a les pinedes, principalment al voltant de soques tallades o de troncs caiguts de pi a l’interior dels quals viuen les larves. Els adults es veuen a l’estiu. Són bons voladors.
Les larves de Chalcophora mariana són blanques, toves i tenen la part davantera del cos eixamplada i aplanada en forma de capgròs. Al seu darrer estadi poden assolir 8 cm. La vida de les larves transcorre sota l’escorça de soques i troncs de pi.
[foto Jaume Illa]