Cheilanthes pteridioides ssp.acrostica

Cheilanthes pteridioides ssp.acrostica

Cheilanthes pteridioides ssp.acrostica (= C.acrostica, C.acrosticha, C.fragrans, C.odora) és una petita falguera de la família Sinopteridaceae que creix a la base o a les fissures de les roques carbonatades i assolellades.

Té frondes 2 o 3 vegades pinnatisectes, amb pínnules lobulades. El raquis és de color castany viu, amb alguns pèls esparsos, llargs i blancs. Els sorus on es formaran les espores es localitzen resseguint el marge exterior del revers de les frondes. Aquests sorus estan protegits pel pseudo-indusi, una membrana ample, discontínua i amb el marge fimbriat. En temporada eixuta, Cheilanthes pteridioides ssp.acrostica es deshidrata; les frondes queden de color bru, seques i cargolades.

Cheilanthes pteridioides ssp. acrostica es troba, tot i que és rara, als conglomerats del PN de Sant Llorenç del Munt i L’Obac -la foto 1ªprové del Pla dels Codolosos, a la serra de L’Obac- i més rarament encara al sector oriental de Montserrat. També s’ha trobat en un parell de localitats del terme de Calders, d’on prové la foto 4ª.

Existeixen a la península Ibèrica, i en particular a Catalunya, subespècies -o espècies segons el criteri taxonòmic- vicariants, que ocupen d’altres hàbitats similars, però cap d’elles es troba a la comarca de Bages. Es tracta de Cheilanthes pteridioides ssp.tinaei (= C.tinaei) amb l’anvers de les frondes una mica pilós i característic de roques silíciques; Cheilanthes pteridioides ssp.maderensis (= C.maderensis) de frondes només 2 vegades pinnatisectes i pseudoindusi no fimbriat que viu a les roques silíciques ombrívoles i humides; i finalment Cheilanthes pteridioides ssp.guanchica (= C.guanchica) de les roques silíciques bàsiques i que a Catalunya ha estat citat només al cap de Creus.

[fotos Jordi Badia]