Asterodiaspis ilicicola és un insecte xuclador de la superfamília dels coccoïdeus que ataca a les alzines; per tant, en català l’hauríem d’anomenar cotxinilla o caparreta de l’alzina.
La cotxinilla de l’alzina es troba clavada a l’anvers de les fulles d’alzina, protegit per una closca cerosa que ell mateix secreta en forma de plat bombat o butllofa semiesfèrica d’1,5-2,0 mm de diàmetre i que s’adhereix a la fulla per l’anell perimetral. La closca és de color verd clar translúcid, poc destacat sobre el verd fosc de l’anvers de la fulla d’alzina. Normalment les fulles d’alzina parasitades per aquesta cotxinilla en tenen molts individus, de manera que la fulla queda plena d’aquests petits discs verds, com si fos plena de petits cecidis. Però no es tracta pas de cecidis, sinó de cotxinilles. El primer estadi larval és mòbil; és llavors quan l’insecte es dispersa per l’alzina i estén l’afectació. Les fulles parasitades perden vitalitat, pateixen clapes de necrosi i finalment poden assecar-se i caure, a la vegada que l’arbre en conjunt perd vitalitat.
La plaga d’Asterodiaspis ilicicola té una distribució àmplia per la península ibèrica. Afecta exclusivament a l’alzina amb preferència per la subespècie alzina carrasca (Quercus ilex ssp.ballota). El seu potencial destructor és gran per la seva capacitat de multiplicació i perquè afecta precisament a l’alzina, l’arbre més característic de la península ibèrica.
[fotos Jordi Badia]