Lumbricus terrestris és el cuc de terra per excel·lència a Europa, l’espècie més comuna, tot i que n’hi ha forces més. Té el cos segmentat, de color bru rosat, llarg de 10-25 cm i estret de només 4-8 mm de diàmetre, cilíndric amb tendència cònica a l’extrem bucal i aplanada a l’anal. Les mides dels cos són però relatives, perquè canvien segons les contraccions i dilatacions del moviment. El nombre total de segments o anells pot arribar als 180. Entre els segments 31 i 37, més o menys a 1/3 de la longitud total, té el clitel, una secció lleugerament més ampla i amb els segments menys marcats on emmagatzema els ous. El cuc de terra és hermafrodita. Els seus òrgans sexuals es troben situats als segments equidistants entre la boca i el clitel.
Lumbricus terrestris viu al sòl, alimentant-se de matèria orgànica que s’empassa barrejada amb terra. La seva activitat afavoreix l’estructura i la porositat del sòl, augmentant les capacitats de retenció d’aigua i d’aire a la vegada, i la fertilitat al triturar la matèria orgànica i posar en circulació altra vegada els nutrients que contenia. L’eminent Charles Darwin, conegut pel seu llarg viatge a bord del Beagle i per la formulació de la teoria de l’evolució de les espècies per selecció natural, al final de la seva carrera va dedicar esforços a estudiar els cucs de terra a la seva Anglaterra natal i fou el primer a demostrar la contribució dels cucs a la funcionalitat i fertilitat dels sòls. Charles Darwin va comparar l’edificació dels esculls de corall pels pòlips al mar amb la formació dels sòls pels cucs a la terra.
Com els altres cucs de terra, Lumbricus terrestris té una pell llefiscosa, a través de la qual respira, que necessita mantenir sempre humida. No suporta la llum. Moltes nits, quan la humitat de l’aire és alta, Lumbricus terrestris surt a la superfície, entre d’altres raons per copular i per recollir matèria vegetal. A la matinada es fàcil veure cucs de terra despistats damunt de paviments prop de gespes. Si no troben aviat el terra on amagar-se, moriran deshidratats.
Els cucs de terra, pel seu cos tou, s’utilitzen tradicionalment com a esquer per la pesca amb hams.
Lumbricus terrestris té l’honor de ser la primera, i per ara única, espècie del phyllum Annelida descrita al website El medi natural del Bages.
[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª i 3ª) i Montserrat Porta i Jordi Badia (4ª i 5ª)]