Cyperus flavescens

Cyperus flavescens

Cyperus flavescens (= Pycreus flavescens), al qual podríem aplicar els noms en català de serrana, castanyola o jonça groguenca o bé el de paraigüet groguenc, és una herba cespitosa de la família Ciperàcies que a l’estiu prospera als sòls entollats de rieres i mulladius. Cyperus flavescens té la imatge característica del gènere Cyperus amb les fulles en forma de cinta estreta, les tiges de secció triangular i una inflorescència terminal realçada per llargues bràctees folioses i constituïda per glomèruls d’espigues.

Cyperus flavescens és una planta menuda i de cicle anual que no supera els 20 cm d’alçada. Totes les fulles neixen a la base o molt a prop, mesuren un màxim de 12 cm de longitud per 3 mm d’amplada, i són planes o lleugerament plegades en V pel nervi central. Aquestes fulles queden per sota de l’alçada de les tiges. Les tiges són trígones amb les arestes arrodonides en estat fresc. Les tiges acaben en 2-5 bràctees radials de longituds desiguals i consistència i amplada com les de les fulles, i una inflorescència formada per 1-6 glomèruls d’1-2 cm de diàmetre, portats per uns raquis de longituds també desiguals. Cada glomèrul consta de 8-15 espigues de 8-10 mm de longitud, planes, de color groguenc i formades per 12-20 flors.

Cyperus flavescens és molt semblant a Cyperus flavidus (= Cyperus globosus). Ambdues espècies estan citades a la Catalunya Central, però ambdues són rares. C.flavidus és una versió a escala més gran, de fins als 40 cm d’alçada, amb els glomèruls més grossos, més densos d’espigues, i aquestes espigues més llargues, de color bru i amb més flors. Les tiges trígones de C.flavidus tenen les arestes més anguloses i les seves fulles poden arribar a l’alçada de la tija.

Hem observat C.flavescens a la riera de Mura prop de Sant Esteve de Vila-Rasa, al terme municipal de Talamanca.

[fotos Jordi Badia]