El donzell marí (Artemisia gallica [= Artemisia caerulescens ssp.gallica]) és una mata de color gris cendrós, tomentosa, pròpia de sòls salins tant de les planes interiors com del litoral marí. Pertany a la família compostes, tot i que cal observar detingudament els seus minúsculs capítols per adonar-se’n. En canvi, evidencia la seva pertinença a les compostes l’olor típica d’Artemisia, agradable, similar a la de la camamilla (Matricaria recutita) o a la de l’espernallac (Santolina chamaecyparissus), de les seves fulles grisenques. Aquestes fulles són compostes pinnades, acabades en segments plans de només 0,5 mm d’amplada; llargues d’uns quants centímetres les basals i progressivament menors fins a quedar reduïdes a simples, d’uns pocs mil·límetres, les situades més amunt. Els capítols esfèrics, d’uns 2 mm de diàmetre i embolcallats per bràctees, apareixen durant la tardor a la part alta de les tiges.
Cal no confondre el donzell marí amb la botja llemenosa (Artemisia campestris), similar però més alta, glabre, amb fulles d’un verd intens i tiges rogenques, ni amb Artemisia herba-alba, de fulles encara més petites.
El donzell marí té una sola localitat coneguda des de fa anys al Bages: la muntanya de sal de Cardona, l’àrea salina per excel·lència de la comarca.
[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª i 3ª) i Marta Queralt López Salvans (4ª)]
- Vegeu l’article Les plantes halòfites dels sòls salats del Bages, de Jordi Badia.