El duc (Bubo bubo) és l’espècie de rapinyaire nocturna més grossa a Catalunya; les femelles poden arribar a mesurar 180 cm d’envergadura i pesar 4 kg. Malgrat aquestes mides, el vol del duc és silenciós. Té el cos robust amb plomatge marró més uniforme al dors i clapejat de diversos tons de marró i blanc a la zona ventral. Al cap té un parell de plomalls que alça fins als 45º, no tant com el mussol banyut, com celles arrufades que li donen aire d’enfadat, ulls rodons amb iris taronja i un bec ganxut de color fosc. Les potes del duc són molt potents, embolcallades de plomissol i acabades en urpes fortes.
El duc caça sobretot els mamífers de mida mitjana que troba a l’abast, ja sigui conills, eriçons o rates, tot i que també pot depredar ocells i aprofitar carronyes.
El duc és un ocell sedentari i territorial que nia als relleixos d’espadats de roca. Desperta l’animadversió de còrvids i aligots que, si el descobreixen de dia, el fustiguen amb tanta insistència que habitualment el duc abandona la seva posició.
L’electrocució al posar-se a torres elèctriques és una causa freqüent de mortaldat del duc.
[fotos Marcel·lí Puigdellívol (1ª) i Jordi Badia d’exemplars en captivitat al Zoo del Pirineu (2ª i 3ª) i al centre de recuperació de fauna salvatge de Camadoca (4ª)]