Eriophyes fraxiniflora

Acariformes - Eriophydae

Eriophyes fraxiniflora (= Aceria fraxiniflora) és un àcar de la família Eryophidae de paràsits de vegetals, que s’introdueix a les flors dels freixes (Fraxinus sp.) i les deforma totalment en un cecidi estèril. Les flors afectades, en comptes de l’esperat fruit en sàmara, esdevenen una massa informe com una petita coliflor, de superfície irregular i color marró que penja del peduncle. Els àcars que l’ocupen tenen un cos molt petit, allargat i blanc.

A la comarca de Bages, al ser el freixe de fulla petita (Fraxinus angustifolia) l’espècie més comuna, també és la que més pateix la infecció per Eriophyes fraxiniflora. La conseqüència és la disminució del nombre de fruits i de la capacitat d’expansió de la població. Els exemplars afectats solen estar-ho intensament. A l’hivern, quan de les branques dels freixes haurien de penjar només les sàmares de la temporada acabada, dels exemplars afectats pengen aquestes deformacions; és llavors quan més visibles són.

A Amèrica del nord viuen espècies de freixe amb flors masculines i femenines per separat. En aquests casos Eriophyes fraxiniflora parasita i transforma les flors masculines, però no les femenines.

[fotos Jordi Badia]