Larentia clavaria és una arna o papallona nocturna de la família Geometridae que s’observa els mesos d’octubre i novembre en arees humanitzades.
Arriba a uns 4 cm d’envergadura alar. Quan està posada adopta una forma triangular amb les ales anteriors tapant completament les posteriors. El dors de les ales anteriors és bru, pintat en 4 amples franges longitudinals de límits sinuosos. Començant a comptar pel cap, les franges 1ª i 3ª són més fosques, la 2ª d’un to entremig i la 4ª comença clara i progressivament s’enfosqueix a mesura que s’acosta al marge. Aquestes franges estan delimitades per línies blanques fines. Hi ha una altra línia blanca fina en ziga-zaga a l’interior de la franja 4ª, a la zona submarginal de l’ala, que no separa entre tons de marró diferents a banda i banda. Les ales posteriors són més clares, sense cap dibuix.
Les erugues són llargues, completament de color verd i amb alguns pèls eriçats escadussers, igual com les tiges de la seva planta nutrícia, la malva comuna (Malva sylvestris). Com les altres erugues de la família Geometridae, per desplaçar-se avança l’extrem del darrera fins a tocar l’extrem del davant a la vegada que arqueja el dors, després avança el cap a la vegada que estira el cos, i així successivament, com si apamés el tery.
El cicle vital de Larentia clavaria es correspon amb les estacions de l’any: a la primavera hi ha les erugues, a l’estiu les crisàlides, a la tardor els adults i a l’hivern els ous.
[foto Jordi Badia]