Lleterola, lletraga

Lactarius chrysorrheus

La lleterola (Lactarius chrysorrheus) és un bolet que, vist per damunt, s’assembla al rovelló pinetell (L.deliciosus) i que provoca la desil·lusió del boletaire. La lleterola té un barret de fins a 8 cm de diàmetre, amb el marge involut, de color ataronjat o de totxo més apagat i pàl·lid que el del rovelló pinetell, i amb cercles concèntrics de major intensitat de color. Aquest barret és més prim que el del rovelló. Per sota porta làmines de color blanquinós que secreten gotetes de làtex inicialment blanc que ben aviat vira a groc. Les làmines i el làtex de color clar diferencien la lleterola del rovelló. El peu és cilíndric, relativament esvelt, del color clar o poc ataronjat de les làmines i sense alvèols o fossetes. Si es talla, la carn és blanquinosa.

La lleterola viu als alzinars i rouredes, i encara més als boscos mixtos amb alzines i roures. És un bolet freqüent als boscos de la Catalunya Central.

Existeixen altres espècies de Lactarius amb làtex blanc, totes elles conegudes popularment amb els noms de lleteroles o lletragues.

La lleterola té gust amarg i picant. El seu consum causa trastorn gastrointestinal.

[fotos Florenci Vallès (1ª), Jordi Badia (2ª i 4ª) i Marta Queralt López Salvans (3ª)]