Scantius aegyptius és una espècie de poll de moro o coralet poc identificada perquè sovint es confon amb Pyrrhocoris apterus, l’altra espècie de la família Pyrrhocoridae present a la península ibèrica, més freqüent i característica, i amb la qual s’assembla molt.
Scantius aegyptius té el cos el·lipsoidal si s’observa des de dalt i aplanat si es mira de costat, combinant els característics colors aposemàtics taronja i negre. El cap triangular, les potes i les antenes són negres. Els ulls són de color caoba. El pronot és taronja amb una ampla taca interior negra que podem imaginar com un tricorni amb un gran bigoti per sota. L’escudet és un triangle equilàter negre. El connexiu és completament taronja, mentre que l’abdomen per sota combina taronja i negre. Fins aquí la descripció és vàlida per a ambdues espècies, Scantius aegyptius i Pyrrhocoris apterus; les diferències morfològiques més evidents són als dos parells d’ales: les còries i les membranes. Scantius aegyptius té una sola taca negra circular al centre de cada còria, mentre que Pyrrhocoris apterus n’hi té dues, una gran en posició més posterior i una petita en posició anterior que pot ser molt reduïda o faltar als individus macròpters de Pyrrhocoris apterus amb els quals Scantius aegyptius fàcilment es pot confondre. Les còries dels adults de Scantius aegyptius tenen forma ben triangular i, a més del punt central negre, mostren només una lleugera ombra negra al capdavall. Les membranes són negres i cobreixen completament l’abdomen.
Mentre que tots els adults de Scantius aegyptius són macròpters, és a dir amb ales completes i capaços de volar, la majoria d’adults de Pyrrhocoris apterus són braquípters, tenen les còries escapçades i ales membranoses vestigials que no cobreixen l’abdomen i per tant no poden volar.
Scantius aegyptius s’alimenta principalment de plantes de la família malvàcies. Passa l’hivern refugiat en una clivella de l’escorça d’un arbre, sovint en grup.
Scantius aegyptius té distribució mediterrània, però s’ha expandit també per Califòrnia, a Amèrica del nord.
[foto Jordi Badia]