La ravenissa o ravenissa blanca (Diplotaxis erucoides) és una de les herbes de la família de les crucíferes més comuna a la Catalunya central.
Les fulles de la ravenissa, com les de moltes altres crucíferes, són de forma lirada, és a dir molt irregularment lobulades, les més grosses compostes perquè els lòbuls arriben fins al nervi central, i de marge més o menys dentat. Les flors, agrupades en raïms terminals, tenen 4 pètals ben blancs o amb algunes venes violetes. Els fruits són síliqües linears de fins a 4 cm, amb dues rengleres de llavors petites, una a cada valva, que queden en posició més o menys erecta, obliqües al voltant de l’eix de la inflorescència.
La ravenissa és una herba anual que en el seu moment d’esplendor a la primavera pot fer-se transitòriament dominant en camps d’ametllers, vinyes o vores de camins. Tot i que no amb la mateixa abundància, la ravenissa apareix també durant altres estacions de l’any si les condicions li són favorables.
Contra el que podria semblar, l’àrea de distribució d’aquesta planta no és especialment gran; és mediterrània, però falta a gran part de la zona de clima mediterrani (no n’hi ha ni a Portugal ni a Grècia, per exemple).
[fotos Jordi Badia (1ª i 3ª) i Florenci Vallès (2ª)]