La ronya de la perera és una fitopatologia causada pel fong Venturia pyrina a les pereres (Pyrus communis) -el seu hoste més habitual i que mostra la imatge-, i que amb menor prevalença pot afectar també a les pomeres (Pyrus malus = [Malus domestica]), als nesprers del Japó (Eriobotrya japonica) i potser a algun altre arbre fruiter més de la família de les Rosàcies. Amb el nom científic de Venturia pyrina es coneix al teleomorf o fase sexual del cicle vital del fong, mentre que l’anamorf o fase asexual es coneixia ja abans amb el nom de Fusicladium virescens (= F.pyrorum). L’anamorf és la forma que causa la infecció greu a la perera.
Els símptomes de la infecció són l’aparició de taques circulars fosques a les fulles i als fruits. Les taques a les fulles comencen pàl·lides, poc perceptibles, però progressivament s’enfosqueixen fins a quedar negres. Les fulles més afectades cauen prematurament. Les taques als fruits són ja d’entrada negres i ben visibles, d’uns pocs mil·límetres de diàmetre i amb marge irregular. Les fruites afectades solen mostrar també esquerdes i deformacions. Aquestes taques fosques a les fulles i sobretot a les fruites són plenes de conidis que alliberen les conidiòspores que estenen la infecció. La infecció progressa també a les fruites collides o caigudes a terra, de manera que deixar la fruita infectada a l’hort és garantia de persistència de la infecció l’any següent.
Les primaveres plujoses i la humitat ambiental alta afavoreixen l’expansió de la ronya de la perera. Es combat mitjançant l’aplicació de fungicides preventius ja abans de la floració.
[foto Jordi Badia]