Sureny

Boletus aereus

El sureny, siureny, sureny fosc o cep negre (Boletus aereus) és un bolet del grup dels ceps que creix a les suredes sobre sòl silícic -d’aquí els noms populars en català de sureny o siureny- tot i que, a més d’associar-se amb sureres, també pot fer-ho amb alzines i amb roures. A Catalunya es troba preferentment a les comarques litorals gironines, mentre que a la Catalunya Central és un bolet moolt rar. Malgrat ser un bolet molt apreciat, no té tradició entre els boletaires de les comarques centrals de Catalunya perquè trobar-lo als boscos d’aquí és un fet excepcional.

El sureny és un bolet de conte. Té un barret robust, hemisfèric, de fins a 20 cm de diàmetre als exemplars crescuts del tot, amb la cutícula de color marró fosc o castany d’un to mat i vellutat. Per sota té una esponja de tubs blancs o d’un blanc grisenc que acaben en porus fins i igualment blancs. El peu és panxut a la meitat inferior, als exemplars joves fins i tot més ample que el propi barret, i d’un marró més pàl·lid que el de la cutícula del barret. En conjunt el sureny llueix un bell bronzejat que justifica els noms populars “boleto bronceado” en castellà, “cèpe bronze” en francès i “bronze bolete” en anglès. La carn és consistent i blanca, sense que viri de color al contacte amb l’aire.

Semblants al sureny (Boletus aereus) són el cep dels pins (B.pinophilus) que té la cutícula d’un marró rogenc, el sureny perfumat (B.fragrans) amb els porus i la carn que viren al blau, el cep pròpiament dit (B.edulis) amb la cutícula untuosa, el peu més blanc i els porus que amb el temps passen a ser grocs, i el sureny d’estiu (B.aestivalis) de cutícula més clara i amb un reticle a la superfície del peu. En català, totes aquestes espècies del gènere Boletus es coneixen en conjunt com a ceps i totes són molt apreciades a la cuina, de manera que la identificació precisa a nivell d’espècie no té gaire importància. Entre els ceps i surenys, l’espècie que encapçala la classificació gastronòmica és precisament B.aereus. El sureny és un dels bolets que es poden menjar crus tallats a làmines, com l’ou de reig (Amanita caesarea).

[fotos Carme Serra (1ª) i Just Serra (2ª)]