Tipula luna (= Acutipula luna) és una de les espècies més gran i sobretot més elegant de típula, aquesta mena de mosquits gegants de potes llarguíssimes.
El gènere Tipula és extens. La base de dades Fauna Ibérica del Museo Nacional de Ciencias Naturales registra 112 espècies del gènere Tipula a la península ibèrica i a les illes balears. S’entén que calgui recórrer a la classificació del gènere Tipula en diversos subgèneres, entre els quals Acutipula. La forma més clara d’anomenar l’espècie és Tipula (Acutipula) luna, incloent entre parèntesis el nom de subgènere Acutipula entre el nom de gènere Tipula i l’adjectiu específic luna. Aquest format de nomenclatura és convenient per ordenar la increïble diversitat dels grups d’insectes més exitosos.
La femella de Tipula (Acutipula) luna mesura uns 22-24 mm des del cap fins a la punta de l’abdomen; el doble, 44-48 mm, d’envergadura alar; i bastant més de longitud de potes. Els mascles arriben al voltant del 80-85% de la mida de les femelles. Tipula (Acutipula) luna té les ales d’un color grisenc mat i uniforme, llevat només de la cel·la discal fosca vorejada d’una lleugera sufuxió en forma de lluneta d’un blanc pàl·lid poc visible i de dues franges fosques longitudinals, una vora la costa i l’altra entre les venes centrals. Tal com mostren magníficament les imatges d’un exemplar femella posat en una inflorescència de pimpinella, el cos és d’un blau grisenc que passa en suaus degradats a tons daurats, de rovell i negres. El dors del protòrax és daurat amb 4 barres negres longitudinals i afuades de dalt a baix. La resta del tòrax i l’abdomen són de color blavís. L’abdomen té una línia dorsal i línies laterals negres, totes elles poc contínues, i estrets cinyells negres a la connexió entre els segments abdominals. Les femelles, com l’exemplar de les imatges, tenen l’abdomen acabat en un oviscapte punxegut, mentre que els mascles tenen el final de l’abdomen truncat. Els ulls són verds. Les antenes són íntegrament negres i amb una seta a banda i banda de la base de cada artell. Les potes llarguíssimes tenen els fèmurs de color rovell, les tíbies blaves i els tarsos negres, sempre amb canvis de color subtils.
Com la resta de típules adultes, Tipula (Acutipula) luna no té òrgans bucals per picar; només pot absorbir líquids com l’aigua o nèctar de les flors. Els adults es veuen volar sobretot al mes de maig per prats i zones arbrades humides.
La larva és de color grisenc, vermiforme, amb dos orificis respiratoris de color negre a l’extrem caudal que pot confondre’s amb el cap. Viu als sòls fangosos anòxics, on s’alimenta d’arrels i restes vegetals en descomposició.
[fotos Pere Moraleja]