Uresiphita gilvata és una papallona nocturna, una falena, de l’extensa família Pyralidae que, potser per fer grups més manejables, molts autors eleven al rang taxonòmic de superfamília Pyraloidea i, dins d’aquesta superfamília, Uresiphita gilvata es classifica a la família Crambidae junt amb un nombre estimat d’unes 20.000 espècies més al món, i a la subfamília Pyraustinae.
En repòs, els adults d’Uresiphita gilvata adopten forma triangular amb les ales anteriors tapant les posteriors. Les ales anteriors són escamoses, de color marró amb un possible matís d’aram, amb bandes transversals i algunes taques fosques circulars prop del marge. Aquest patró de les ales és críptic i poc constant, per tant l’adult és difícil d’identificar. Les ales posteriors, que no es veuen en repòs, són disruptives; tenen el marge marró i el mig ocre o ataronjat. Al cap destaquen els ulls esfèrics, grans, laterals, del mateix marró que les ales i l’espiritrompa que aguditza el vèrtex. Les potes són molt més clares que el cos i les ales.
Les erugues fan nius sedosos sobre la planta que les alimenta, la ginesta (Spartium junceum) a les imatges o una altre arbust genistoide. Les erugues tenen bandes longitudinals de colors: el dors és blau turquesa, a sota hi ha una banda negra i després una de groc. Als laterals hi ha també espiracles negres d’on surten llargs pèls blancs. Aquestes erugues són devorades voraces.
A la tardor poden veure’s tant adults com erugues, tot i que són molt més característiques i fàcils d’observar les erugues de colors vius i hàbitat fix que no les papallones solitàries, críptiques i de vol preferentment nocturn.
Uresiphita gilvata es distribueix per tot Europa.
[fotos Jordi Badia, identificació Francisco Rodríguez (Faluke) per Biodiversidad Virtual]