Vespa germànica o comuna

Vespa germanica [= Vespula germanica]

La vespa comuna o germànica (Vespa germanica [= Vespula germanica]) es diferencia morfològicament de la vespa paperera (Polistes dominulus), l’altra espècie de vespa igualment freqüent al Bages, per l’abdomen relativament ample i truncat en una cintura estreta, per les antenes de color negre i pel patró de groc i negre de l’abdomen, vagament amb un triangle al mig i un punt negre a banda i banda de cada segment.

La vespa germànica construeix grans nius, els vespers, fets de fibres vegetals mastegades, amb cel·les hexagonals a l’interior i que situa a terra o en part soterrats, sovint subjectats a troncs caiguts o a fustes abandonades, o aprofitant forats o entrades de caus abandonats. La colònia, tal com mostra la foto 1ª, arriba a tenir milers d’individus dividits en 3 castes: femelles, mascles i sobretot obreres. Una femella fecundada que ha aconseguit passar l’hivern en una escletxa, inicia, a començaments de primavera, la construcció de la nova colònia de la qual serà reina. Les primeres obreres nascudes s’encarregaran de l’ampliació de la construcció i de l’alimentació de més larves. A la tardor, les colònies arriben a la seva mida més gran. És llavors també quan els mascles fecunden les femelles joves. Amb el fred de l’hivern, la reina i la gran majoria de mascles i d’obreres moren, en canvi sobreviuen les femelles ja fecundades per assegurar una nova generació.

Les fotos següents mostren les castes: la 2ª un grup d’ obreres, femelles estèrils; la 3ª els detalls d’una obrera desperta i d’una en diapausa; i la 4ª una femella fèrtil, més grossa i amb l’abdomen més voluminós, probablement fecundada, envoltada d’obreres.

La vespa germànica caça altres insectes més petits en vol, els mastega i els converteix en petites boles de carn per alimentar la reina i les larves. També pot arrancar directament trossets de carn o buscar els sucs de fruits madurs com el raïm. És força agressiva, li calen poques raons per clavar el fibló.

Vespa germànica femella buscant un lloc adequat entre les tuies per començar un niu.

[fotos Florenci Vallès, vídeo Montserrat Porta]