La vinya verge (Parthenocissus quinquefolia) és una liana parenta de la vinya, originària d’Amèrica del nord, plantada com a ornamental i que es troba també naturalitzada en ambients moderadament humits comportant-se com l’heura.
La vinya verge té fulles palmaticompostes, caduques i molt elegants. Consten de 5 folíols el·líptics de fins a 10 cm de longitud, més grans com més al centre, amb la punta aguda i el marge dentat. Els folíols neixen del mateix punt, però la fulla disposa d’un pecíol llarg i rígid, de fins a 20 cm. A l’inici de tardor arriben els dies de glòria de la vinya verge, quan tota ella s’il·lumina d’un roig encès o d’un granat intens. Amb els primers freds cauen els folíols mentre resten els pecíols nus i envermellits que donen a la vinya verge el curiós aspecte d’un raspall; més tard cauran també els pecíols deixant durant l’hivern només les branques llenyoses arrapades a la paret.
La vinya verge fa circells curts amb haustoris que s’adhereixen fermament al suport. D’aquesta manera, la vinya verge s’enfila per parets, pèrgoles o troncs d’arbre i aconsegueix recobriments espectaculars.
La vinya verge fa raïms de flors pentàmeres amb un sol verticil de tèpals de color carn, poc vistosos, que a l’obrir-se es torcen enrere. Les flors esdevindran petites baies violetes a finals d’estiu. Mitjançant aquestes baies que els ocells dispersen, la vinya verge s’escampa i es naturalitza sobretot en boscos de ribera i en zones properes als llocs habitats d’on va sortir.
Una espècie propera és Parthenocissus tricuspidata, de fulles simples en tres lòbuls ben marcats, igualment plantada com a ornamental però que no hem vist subespontània a la comarca de Bages.
[fotos Jordi Badia]