Les glaçades excepcionalment tardanes de les matinades dels dies 20 i 21 d’abril del 2017 van enxampar els arbres caducifolis amb les fulles noves just acabades de sortir, tendres i sensibles. Entre els arbres caducifolis espontanis, han resultat especialment perjudicats els lledoners a tota la meitat nord de la comarca de Bages i els roures de les fondalades a major altitud, ambdues espècies de brotada tardana.
Tres setmanes després de les glaçades, les imatges mostren l’afectació als roures de les valls del Moianès. Totes les fulles de la primera brotada s’han assecat a causa de la glaçada de les matinades dels dies 20 i 21 d’abril. El fet ha obligat als roures a fer una segona brotada. Als roures afectats, les fulles verdes de la segona brotada contrasten amb les fulles mortes de la primera.
A la foto 1ª, el vessant ocupat per la roureda mostra a aproximadament un terç de l’alçada una línia horitzontal nítida que el separa en dues parts: en amunt tots els roures estan ben verds, n’han sortit indemnes, mentre que els roures dels fons de la vall tenen color marronós com a conseqüència de l’afectació de la glaçada tardana. 1 o 2 graus de menys i durant més estona al fons de la vall, la temperatura per sobre o per sota de zero graus, marca als roures la diferència entre perdre les fulles noves o no. Aquest model d’afectació als roures s’observa més extensament a la comarca veïna del Solsonès i, igualment, als faigs de les extenses fagedes del Montseny.
Mentre els roures han patit els efectes de la glaçada tardana, els aurons negres que conviuen amb ells i que treuen la fulla abans no mostren cap símptoma d’afectació.