Papaver dubium és una espècie de pipiripip o rosella que es confon amb la seva germana gran Papaver rhoeas, el pipiripip per excel·lència.
Les flors de P.dubium tenen pètals una mica més petits, d’un vermell menys intens i sense taca negra a l’interior o bé amb només una minúscula taqueta a la base; però cal estar alerta perquè exemplars pocs desenvolupats de P.rhoeas encaixen també en aquesta descripció. Normalment els pipiripis tenen 2 verticils de 2 pètals, en total 4, però alguns exemplars tenen 2 verticils de 3, en total 6, com el cas de la foto 2ª. Excepcionalment hi ha també exemplars de flors blanques. Tampoc les fulles ajuden a discriminar les dues espècies. Les diferències clares són a la càpsula i a la tija. La càpsula de P.dubium és oblonga, el doble d’alta que d’ampla, llisa i tapada amb un disc que no sobresurt, decorat amb 6-8(9) radis estigmàtics; mentre que la càpsula de P.rhoeas és ovada, 1,5 vegades més alta que ampla i té 8-18 radis a la tapa que pot sobresortir. La tija sota la flor o el fruit de P.dubium té pèls curts aplicats amunt, mentre que P.rhoeas té pèls híspids, eriçats, que es veuen sobretot a contrallum.
Els noms populars no distingeixen entre les dues espècies. El nom científic P.dubium deu al·ludir al dubte que genera la determinació, si es tracta de P.dubium o bé d’un exemplar de P.rhoeas poc crescut. P.dubium és molt menys comú a la comarca de Bages que P.rhoeas. No és una espècie tan clarament dels sembrats malgrat que pot trobar-s’hi, sinó més pròpia d’indrets remoguts com vores de camins.
[fotos Jordi Badia]