La mostassa blanca (Sinapsis alba) és una herba de la família crucíferes, de mida gran, que supera el mig metre d’alçada tot i tenir un cicle anual curt de primavera. Per les seves flors d’un groc intens podria confondre’s amb la colza (Brassica rapa), amb les llunetes (Biscutella laevigata) o amb la ravenissa groga (Erucastrum nasturtifolium), totes elles molt més comunes a la comarca de Bages, però una observació més atenta, sobretot dels fruits, identifica fàcilment a la mostassa blanca.
La mostassa blanca té tiges estriades amb alguns pèls i fulles lirades -és a dir pinnatipartides de manera poc regular, amb marges sinuosos i lòbuls de mida variable. A l’axil·la de les fulles altes i al capdamunt de la tija es formen raïms florals que s’estiren a mesura que les flors de baix van fructificant. Les flors consten de 4 sèpals estrets i lliures del mateix groc que els 4 pètals que s’intercalen entre ells. La forma dels pètals és també particular: comencen estrets i a mitja distància s’eixamplen com un globus de text en una vinyeta d’un còmic. A l’interior de la flor hi ha els 6 estams i un pistil en posició clarament súper al centre.
A la maturitat, els peduncles queden ben oberts, quasi en perpendicular a l’eix del raïm. El fruit és una síliqua vagament cilíndrica amb costes marcades, constreta en 2, 3 o 4 segments i acabada en un llengüeta o bec pla tan llarg com la part fèrtil. Només la part fèrtil de la síliqua està eriçada de pèls curts, híspids, dirigits una mica endavant. A l’interior de la síliqua hi ha unes quantes llavors rodones, d’uns 2,5 mm de diàmetre i color groc clar amb un puntejat molt fi a la superfície. Aquestes granes són la base per l’elaboració de la salsa coneguda amb el mateix nom de mostassa blanca. Cal recollir els fruits quan són madurs, just abans que s’obrin. La resta de la planta s’utilitza com a farratgera.
La mostassa blanca al Bages es troba a la comarca de Bages com a planta arvense als marges i als sembrats de cereals, tot i que el seu origen sigui probablement en antics conreus.
Les plantes que hem observat a Marganell deuen pertànyer a la subespècie dissecta, pels lòbuls de les fulles de mida similar, sense un lòbul terminal clarament més gran.
La mostassa negra (Brassica nigra) és una espècie propera, més clarament de cultiu.
[fotos Jordi Badia]